Juurileivontaa sanoin ja kuvin

Juurileivontaan tutustuminen 9.11.2021 klo 17 Karjalapirtillä

Marttajärjestön sivuilla on artikkeli, jossa puhuttiin leipäviikon merkityksestä ja tänä vuonna toivottiin marttojen pääsevän tutustumaan leipomiseen hapanjuuren avulla.

Varsinaista hapanjuurileivonnan kurssia ei ole tarkoitus järjestää, ainoastaan tilaisuus keskustella hapanleivän teosta sekä haasteista ja mahdollisuuksista sen suhteen.

Voidaan myös maistella mun leipomaa leipää. Pidin juurtani yli 2 vuotta pakastettuna ja olin aika varma, että se on menettänyt tehonsa. Kahden kk herättelyjen jälkeen luulen saaneeni sen kohtuullisen virkeäksi.

Lupasin kasvattaa juurtani 9.11. mennessä niin paljon, että halukkaat voivat saada siitä hieman mukaansa. Tämä edellyttää oman pienen puhtaan purkin tuomista. Näin  pääsee heti kokeilemaan kotona leiväntekoa. Ikioman juuren voi tehdä alusta lähtien myöhemmin. Käymme vähän läpi tuota juuren tekemistä.

Tuon mukanani hapanleivonnassa tarvittavia välineitä ja vinkkejä mitä kannattaa hankkia.

Kannattaa googlailla etukäteen ja halutessaan printata esim tämä linkki.

https://www.meillakotona.fi/artikkelit/haluatko-elamasi-parasta-leipaa-tee-oma-hapanjuuri-katso-selkea-ohje-vaihe-vaiheelta

Tervetuloa!

Leena

Näin tämä toteutui - katso kuvat alla!

Tutustuminen Juurileivontaan

  Leena Marin johdatti 9.11. kaksikymmentä Linnan Marttaa juurileivonnan maailmaan. Leena oli tehnyt meille juurimenetelmällä kohotettua vaaleaa leipää, saaristolaisleipää ja meitä vastassa oli ihana juuri uunista nostettu foccacia. Aah mitkä tuoksut ja maut meitä odottivat Karjala Pirtillä!

Leena kertoi meille juuren tekemisestä, käytöstä ja juurileivän muotoilusta ym. Lisäksi hän näytti meille omia työvälineitään. Tarvitset mm. tarkan lämpömittarin juuren ja taikinan lämpötilan mittaamista varten. Myös munakello on tärkeä eri työvaiheissa. Lisäksi tarvitset mielellään lasisen kannelliseen astian juurta varten. Panen tähän muutaman kuvan, joiden avulla ehkä innostut kokeilemaan juurileivän tekemistä. Me kurssilaiset saimme mukaamme kotiin purkillisen valmista leipäjuurta. Leena sanoi, että juurileivän tekemisessä täytyy käyttää luomujauhoja koska luomujauhoista tulee paras maku ja koostumus. Paljon kiitoksia Leenalle mielenkiintoisesta illasta! Tietoa tuli niin paljon, että en rohkene kirjoittaa tähän julkaisuun tarkempia ohjeita.

https://satukoivisto.fi/focaccia-hapanjuureen/

https://www.meillakotona.fi/…/haluatko-elamasi-parasta…

https://www.martat.fi/reseptit/vaalea-hapanjuurileipa/

Lainaan tähän vielä Marjon sanat: ” Suurkiitos Sinulle osaamisesi jakamisesta. Sinulla sitä on. Ei mikään ihme, että Mansikkaheinä-blogisi on voittanut Suomen parhaan ruokablogin tittelin”

https://mansikkaheina.blogspot.com/?