Muita lempireseptejä
Olemme koonneet tänne marttojemme lempireseptejä.
Aloitamme Hilpan raparperipiirakasta ja Pirkon vohveleista, joita on tarjottu pop-up ravintolapäivillämme. Niihin on moni ihastunut ja niiden reseptejä on pyydetty. Molemmat on helppo valmistaa ja tulos on suussasulavan maistuva. Ihania kesäherkkuja!
MUMMON RAPARPERIPIIRAKKA
1 muna
3 dl sokeria
3 1/2 dl maitoa tai vettä
6 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
75 g sulatettua margariinia
Raparperia tai omenia ja kanelia päälle.
Uuni 200 astetta, paistoaika 25-30 minuuttia.
Halutessaan voi laittaa tarjolle myös vaniljakastiketta tai kermavaahtoa.
VOHVELIT
2 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 kananmunaa
1 tlk vaniljarahkaa
1½ dl kermaa
½ tl suolaa
1 tl sokeria
Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu, maitoon ja vatkaa kananmunat taikinaan. Lisää vatkaten vaniljarahka ja viimeisenä kermavaahto.
Anna taikinan odottaa noin tunti ennen paistamista.
Sipaise niukasti öljyllä vohveliraudan pinta, ennen kuin aloitat paistamisen. Älä lisää öljyä paistamisen aikana. Kuumenna rauta teholla 6 ja pidä koko paistamisen ajan tällä teholla.
Kaada hiukan vajaa desilitra taikinaa rautaan. Paina rauta kiinni, niin taikina leviää sopivasti raudan koko alueelle. Paistumisaika noin 4 minuuttia. Jos avaat raudan liian aikaisin, vohveli tarttuu yläosaan.
Jos haluat tehdä vohvelit suolaisella täytteellä, käytä vaniljarahkan sijasta maustamatonta rahkaa.
Ukrainakeskuksessa 5.10.2023 tarjottu ohrapuuro ja puolukkapuuro:
Ohrapuuro
2 dl vettä
1,5 dl rikottuja ohrasuurimoita
1 litra täysmaitoa ( 9 dl)
1 tl suolaa
Liota suurimoita vedessä
1-12 h.
Keitä sekoittaen noin 1 h.
Puolukkapuuro
1 l vettä
4 dl puolukoita
1 – 1,5 dl sokeria
1 dl kauramannasuurimoita
1 dl mannasuurimo
vajaa 1 tl suolaa
Keitä 0,5 h puolukoita.
Lisää sokeri.
Suurusta.
Keitä 15 min. Lisää suola.
Vatkaa kylmänä.
(puolukoita ei siivilöidä pois)
Mannaryynissä on kuitua 4 %, proteiinia 11 %.
Kauramannassa on kuitua 7 %, proteiinia 14 %.
Pelkkä kauramanna ei sakeudu eikä vatkaudu yhtä hyvin kuin tavallinen.
Ryyneissä erot ovat suuremmat, huikeat:
Riisissä kuitua on 0,7 %, proteiinia 6,7%.
Kaurasuurimossa kuitua on noin 10 %, proteiinia 13,6 % ja maku parempi!
Kaurasuurimoita voi käyttää laatikoihin, risottoihin ym.
Sienitapaamisen reseptit:
SIENIHERKKUJA
Sieni – Fetapiiras a´la Pirkko
Pohja isoon Kokkivuokaan: Täyte:
1 vajaa tölkki Feta – kuutioita
150 g voita Apetina yrtti öljyssä
2,5 dl vehnäjauhoja noin 300 g kantarelleja
¾ dl kaurahiutaleita 2 munaa
ripaus suolaa 2 dl kermaa
¾ dl Edam – juustoraastetta 1 rkl vehnäjauhoja
¾ dl vettä pinnalle hyvin vähän
juustoraastetta
Sekoita voi, vehnäjauhot, kaurahiutaleet ja suola hiekkamaiseksi, lisää juustoraaste ja viimeisenä
vesi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille tasaiseksi kerrokseksi.
Freesaa sienet kevyesti,. Ripottele (halkaistut) Feta – kuutiot tasaisesti pohjallePaista 185 asteessa
noin 40 minuuttia.
Vahveropiiras (isoon Kokki - vuokaan)
Pohja; 150 g voita Täyte:1 dl hienonnettua sipulia
1 3/4 dl vehnäjauhoja 100 g Chevre – juustoa
3/4 dl kaurahiutaleita 1 l tuoreita suppilovahveroita
3/4 dl juustoraastetta HerbaMarea
ripaus suolaa 1 dl maitoa
3/4 dl kylmää vettä 1 dl kermaa + vahveroiden
lientä
3 munaa
Freesaa sipulit ja sienet kevyesti.
Levitä piiraspohjalle freesatut sipulit ja kuutioitu Chevre – juusto ja freesatut sienet
Sekoita munamaidon ainekset keskenään, mausta HerbaMarella ja kaada vuokaan.
Paista 185 asteessa noin 30 minuuttia,
Herkkusienet kreikkalaisittain
600 g tuoreita herkkusieniä Leikkaa herkkusienet puolikkaiksi kulhoon,
1 rkl merisuolaa ripottele päälle merisuola ja mustapippuri.
½ tl mustapippuria Kaada päälle sitruunanmehu ja sekoittele.
puolen sitruunan mehu Leikkaa minitomaatit kahtia, hienonna
10 kpl minitomaatteja timjami.
2 dl kuivaa valkoviiniä Lisää kulhoon valkoviini, hienonnettu
¼ dl tuoretta, hienonnettua timjamia timjami, korianterinsiemenet, laakerinlehti ja
1 laakerinlehrti tomaatin puolikkaat. Anna imeytyä
10 – 15 kpl korianterin siemeniä 10 – 15 minuuttia.
1 dl oliiviöljyä Kuumenna öljy pannulla ja kuullota
1 iso sipuli hienonnettu sipuli. Älä anna ruskistua.
1½ dl hienonnettua persiljaa Anna hiljaa kiehua noin 5 minuuttia ilman
kantta. Lisää persiljasilppu kiehumisen
loppuvaiheessa.
Tarjoa kuumana tai haaleana liharuokien
kera tai buffet – pöydässä.
Merjan pikkelöidyt suppilovahverot
3 l suppilovahveroita Pienet sienet ovat tölkissä kauniita.
Liemi: 2 dl vettä Laita kattilaan vesi, etikat, sokeri, suola
1½ dl valkoviinietikkaa ja kanelitangot.
1½ dl väkiviinaetikkaa Laita neilikat, inkivääripala ja
250 g sokeria muskottipähkinäpala harsopussissa
½ tl suolaa (teesuodatinpusissa) kattilaan.
2 kanelitankoa Kiehauta liemi ja lisää sienet.
pieni pala tuoretta tai kuivaa inkivääriä Keitä sieniä hiljaa poreillen noin puoli
pala muskottipähkinää tuntia.
Laita kuumana tölkkeihin ja anna ”tekeytyä”
noin pari viikkoa.
Herkkusienisuupalat
Rostenin saaristolaisnappeja tai vastaa miedosti makeahkoa ruisleipää. Voitele leipäset ensin
Philadelphia tuorejuustolla ja sen jälkeen vihreällä pestolla ja laita päälle ohuita
herkkusieniviipaleita. Tarjoa iltateen suupalana.