Ruokaryhmien reseptit
Täältä voit katsoa ruokaryhmien suosikkireseptejä.
Ruokaryhmien reseptejä 2024
15.1. Tytin herkuttelevissa martoissa herkuteltiin portugalilaisittain. Anja Röbergin turskavuokaa kyseltiin, tässä ohje:
Minulla ei ole mitään varsinaista reseptiä tuohon kalavuokaan, mutta ainesoaina käytin siihen:
purkki tomaattimurskaa
tuoreita turskan selkäfileitä
voilastuja turskan päälle
purjosipulia
suippopaprikaa ensin pannulla paahdettuna
minitomaatteja
varsiparsat (paiston puolessavälissä)
mausteeksi valkopippuria kalalle
muitakin mausteita, ja valkosipulia voi käyttää, jos haluaa hälventää kalan makua
Luovuudella on paljon temmellyskenttää tätä ruokaa valmistettaessa.
Ruokaryhmien reseptejä 2023
Mestarimaustajien suosikkeja:
Mango-karamellijälkiruoka
4 annosta
5 dl vispikermaa
1 prk (n. 300 g) karamellisoitua kondensoitua maitoa
1 tl vaniljasokeria
5 dl Bonne Mangososetta 100 %
24 kpl savoiardikeksejä
Vaahdota vispikerma ja vatkaa joukkoon karamellisoitu kondensoitu maito ja vaniljasokeri.
Laita Bonne Mangosose syvälle lautaselle ja kääntele savoiardikeksit mangososeessa. Laita mangososeessa käännellyt keksit kerroksittain karamellivaahdon kanssa suureen jälkiruokakulhoon tai annoskulhoihin.
Anna jälkiruoan seistä vähintään muutama tunti tai yön yli jääkaapissa ennen tarjoilua.
Lohimousse Yhteishyvä-lehden ohjeella, hyväksi todettu
Mairen Delicious 9.1. Punajuuri-ilta.
Reseptejä tulossa lisää!
Ylistys punajuurelle! Mairen Delicious by Martta-ruokatoimintarymä avasi 9.1. ruokavuoden 2023 punajuuriteemalla. Punajuuri – siinä on supervoimaa! Tämä tummanpunainen ihanuus taipuu moneksi – jopa leivontaan ja jälkiruokiin. Meidän punajuurimenumme alkoi shotilla ja päättyi punajuuri-suklaakakkuun - aivan huikeat maut ja oppimisen iloa!
Punajuurishotti
Punajuurigalette
Punajuurivuokaa
Punajuuri hasselbackat
Punajuuri-jogurttisalaattia
Punajuurileipää
Punajuuritahna tai -sipsit
Punajuurilohkot, rakuunamajoneesi
Punajuuri-puolukkahilloa,keksejä
Punajuuri-vuohenjuustopyörykät
Punajuuri-suklaakakku
Lean punajuurihillon ja Eliinan saaristolaisleivän reseptien linkit:
https://www.k-ruoka.fi/reseptit/punajuuri-puolukkahillo
Eliinan resepti:
Punajuuri-saaristolaisleipä | Valio
Resepti on yksinkertainen. Ainekset vain sekoitetaan eikä taikinaa vaivata ollenkaan.
Tekijän kommentit: tein taikinan 10 litran kattilaan. 5 litran astia olisi ollut ehkä liian pieni sillä taikina kokosi tosi paljon.
Tällä reseptillä tuli neljä leipää.
Kaupassa on myytävänä punajuuri-perunasosetta. Kokeilen seuraavalla kerralla sen käyttöä. Nyt tein Bamix koneella raastetta juuri tuon reseptissä mainitun määrän.
VUOHENJUUSTO – PUNAJUURIPYÖRYKÄT
3 keskikokoista punajuurta
2 jauhoista perunaa
1 pkt (230g) kikherneitä
160 - 180g vuohenjuustoa (käytin levitettävää)
1 muna
1dl korppujauhoja
1 – 1,5 tl suolaa, mustapippuria
2 tl balsamiviinietikkaa
Raasta punajuuret ja perunat. Kikherneet hienonna sauvasekoittimella. Yhdistä kaikki raaka – aineet
hyvin . Helppo sekoittaa ja pyöritellä palloiksi.
Uunipelti, keskitaso, 225 astetta n 20 minuuttia
Kastikkeeksi tein, turkkilaista jogurttia, suolaa, mustapippuria, hunajaa,öljyä ja minttua.
MAREN PUNAJUURIVUOKA
1 kg punajuuria
1 sipuli
0,5 – 1dl öljyä
2 dl lihalientä voi varmaan olla myös kanalientä
1 rkl timjamia
1 rkl basilikaa,
hiven mustapippuria
2 dl kermaa
1 mua
100g Aurajuustoa ( tai makusi mukaan)
Raasta punajuuri ja kuutioi sipuli. Kuullota öljyssä. Lisää lihaliemi tai kanaliemi hauduta ja sekoittele välillä, kunnes neste on haihtunut. Punajuuri saa kypsyä hiukan.
Lisää mausteet, kerma ja kananmuna sekä Aurajuusto.
Sekoita kaikki hyvin sekaisin ja laita uunivuokaan.
150 astetta 1,5 – 2 tuntia
PUNAJUURI – SUKLAAKAKKU
200g tummaa suklaata, suletetaan
3 munaa
1 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl voisulaa tai öljyä
3 dl punajuuriraastetta
KUORRUTE
150g tummaa suklaata, sulatetaan
1 dl tomusokeria
125g smetanaa tai ranskankermaa
pinnalle, mantelirouhetta
Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää munavaahtoon.
Seuraavavaksi lisää voisula tai öljy. Tämän jälkeen punajuuriraaste ja viimeisenä sulatettu suklaa.
Käytä irtopohjavuokaa. Uuni 175 astetta n 45 minuuttia.
Kuorrutteen sulatettuun suklaaseen lisää tomusokeri ja smetana tai ranskankerma. Levitä kakun päälle ja
koristele mantelirouheella.
Leenan Hasselbackan punajuuret:
https://kokitjapotit.fi/hasselbackan-punajuuret/
Mairen Delicious 1800-luvun reseptit 13.2.2023
Saimme Palanderin talon asiantuntevalta oppaalta, Carita Rantalalta, kattavan tietopaketin porvarisperheen ruuista ja reseptejä Anna Olsoni-Quist keittokirjasta.
Mairen Delicious kaali-ilta 13.3.2023
Tomaattinen kaalivuoka:
https://yhteishyva.fi/reseptit/tomaattinen-kaalivuoka/62vXMmwXhOcVptJBNaYHpG
Kaalipiirakka eestiläiseen tapaan:
https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/63545/Kaalipiirakka%20Eestil%C3%A4isitt%C3%A4in/
Intialaisittain:
https://vegeviettelys.fi/intialainen-kaali-kikhernefoogath/
Ja kolmen viikon kaalisalaatti
https://www.sweetfoodomine.com/reseptit/kolmen-viikon-kaalisalaatti/
Veriappelsiini-lehtikaalisalaatti:
https://www.k-ruoka.fi/reseptit/veriappelsiini-lehtikaalisalaatti
Tässä on linkki reseptiin, joka testattiin Mairen Delicious - ryhmän juuresillassa 11.9.2023.
Maa-artisokka, palsternakka ja juuriselleri olivat illan juurekset.
https://www.valio.fi/reseptit/palsternakkasosekeitto/