Ruokaryhmien reseptit

Täältä voit katsoa ruokaryhmien suosikkireseptejä.

Ruokaryhmien reseptejä 2024

Turskavuoka portugalilaisittain

15.1. Tytin herkuttelevissa martoissa herkuteltiin portugalilaisittain. Anja Röbergin turskavuokaa kyseltiin, tässä ohje:

Minulla ei ole mitään varsinaista reseptiä tuohon kalavuokaan, mutta ainesoaina käytin siihen:

 purkki tomaattimurskaa
 tuoreita turskan selkäfileitä
 voilastuja turskan päälle
 purjosipulia
 suippopaprikaa ensin pannulla paahdettuna
 minitomaatteja
 varsiparsat (paiston puolessavälissä)
 mausteeksi valkopippuria kalalle
 muitakin mausteita, ja valkosipulia voi käyttää, jos haluaa hälventää kalan makua
Luovuudella on paljon temmellyskenttää tätä ruokaa valmistettaessa.

Ruokaryhmien reseptejä 2023

Mestarimaustajien suosikkeja:
Mango-karamellijälkiruoka
4 annosta

5 dl vispikermaa
1 prk (n. 300 g) karamellisoitua kondensoitua maitoa
1 tl vaniljasokeria
5 dl Bonne Mangososetta 100 %
24 kpl savoiardikeksejä


Vaahdota vispikerma ja vatkaa joukkoon karamellisoitu kondensoitu maito ja vaniljasokeri.
Laita Bonne Mangosose syvälle lautaselle ja kääntele savoiardikeksit mangososeessa. Laita mangososeessa käännellyt keksit kerroksittain karamellivaahdon kanssa suureen jälkiruokakulhoon tai annoskulhoihin.
Anna jälkiruoan seistä vähintään muutama tunti tai yön yli jääkaapissa ennen tarjoilua.

Lohimousse Yhteishyvä-lehden ohjeella, hyväksi todettu

Mairen Delicious -ruokaryhmän porkkanateemaa
Mairen Delicious -ruokaryhmän porkkanateemaa

Mairen Delicious 9.1. Punajuuri-ilta.

Reseptejä tulossa lisää!

Ylistys punajuurelle! Mairen Delicious by Martta-ruokatoimintarymä avasi 9.1. ruokavuoden 2023 punajuuriteemalla. Punajuuri – siinä on supervoimaa! Tämä tummanpunainen ihanuus taipuu moneksi – jopa leivontaan ja jälkiruokiin. Meidän punajuurimenumme alkoi shotilla ja päättyi punajuuri-suklaakakkuun - aivan huikeat maut ja oppimisen iloa! 

Punajuurishotti

Punajuurigalette

Punajuurivuokaa

Punajuuri hasselbackat

Punajuuri-jogurttisalaattia

Punajuurileipää

Punajuuritahna tai -sipsit

Punajuurilohkot, rakuunamajoneesi

Punajuuri-puolukkahilloa,keksejä

Punajuuri-vuohenjuustopyörykät

Punajuuri-suklaakakku

Klikkaa kuvaa, saat reseptin. Ps. Punajuurten kypsyminen kesti melkein puoli tuntia, siis ohjeen aika ei riitä.

 Lean punajuurihillon ja  Eliinan saaristolaisleivän reseptien linkit:

https://www.k-ruoka.fi/reseptit/punajuuri-puolukkahillo

Eliinan resepti:

Punajuuri-saaristolaisleipä | Valio

Resepti on yksinkertainen. Ainekset vain sekoitetaan eikä taikinaa vaivata ollenkaan. 

Tekijän kommentit:  tein taikinan 10 litran kattilaan. 5 litran astia olisi ollut ehkä liian pieni sillä taikina kokosi tosi paljon. 

Tällä reseptillä tuli neljä leipää. 

Kaupassa on myytävänä punajuuri-perunasosetta. Kokeilen seuraavalla kerralla sen käyttöä. Nyt tein Bamix koneella raastetta juuri tuon reseptissä mainitun määrän. 

Vuohenjuusto-punajuuripyörykät

VUOHENJUUSTO – PUNAJUURIPYÖRYKÄT
3 keskikokoista punajuurta
2 jauhoista perunaa
1 pkt (230g) kikherneitä
160 - 180g vuohenjuustoa (käytin levitettävää)
1 muna
1dl korppujauhoja
1 – 1,5 tl suolaa, mustapippuria
2 tl balsamiviinietikkaa
Raasta punajuuret ja perunat. Kikherneet hienonna sauvasekoittimella. Yhdistä kaikki raaka – aineet
hyvin . Helppo sekoittaa ja pyöritellä palloiksi.
Uunipelti, keskitaso, 225 astetta n 20 minuuttia
Kastikkeeksi tein, turkkilaista jogurttia, suolaa, mustapippuria, hunajaa,öljyä ja minttua.

MAREN PUNAJUURIVUOKA

 1 kg punajuuria

1 sipuli

0,5 – 1dl öljyä

2 dl lihalientä voi varmaan olla myös kanalientä

1 rkl timjamia

1 rkl basilikaa,

hiven mustapippuria

2 dl kermaa

1 mua

100g Aurajuustoa ( tai makusi mukaan) 

Raasta punajuuri ja kuutioi sipuli. Kuullota öljyssä. Lisää lihaliemi tai kanaliemi hauduta ja sekoittele välillä, kunnes neste on haihtunut. Punajuuri saa kypsyä hiukan.

Lisää mausteet, kerma ja kananmuna sekä  Aurajuusto.

Sekoita kaikki hyvin sekaisin ja laita uunivuokaan. 

  150 astetta      1,5 – 2 tuntia

Punajuuri-suklaakakku

PUNAJUURI – SUKLAAKAKKU

200g tummaa suklaata, suletetaan
3 munaa
1 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl voisulaa tai öljyä
3 dl punajuuriraastetta
KUORRUTE
150g tummaa suklaata, sulatetaan
1 dl tomusokeria
125g smetanaa tai ranskankermaa
pinnalle, mantelirouhetta
Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää munavaahtoon.
Seuraavavaksi lisää voisula tai öljy. Tämän jälkeen punajuuriraaste ja viimeisenä sulatettu suklaa.
Käytä irtopohjavuokaa. Uuni 175 astetta n 45 minuuttia.
Kuorrutteen sulatettuun suklaaseen lisää tomusokeri ja smetana tai ranskankerma. Levitä kakun päälle ja
koristele mantelirouheella.

Leenan Hasselbackan punajuuret:

https://kokitjapotit.fi/hasselbackan-punajuuret/

Mairen Delicious 1800-luvun reseptit 13.2.2023

Saimme Palanderin talon asiantuntevalta oppaalta, Carita Rantalalta, kattavan tietopaketin porvarisperheen ruuista ja reseptejä Anna Olsoni-Quist keittokirjasta. 

Mairen Delicious kaali-ilta 13.3.2023

Tomaattinen kaalivuoka:
https://yhteishyva.fi/reseptit/tomaattinen-kaalivuoka/62vXMmwXhOcVptJBNaYHpG 

Kaalipiirakka eestiläiseen tapaan:

https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/63545/Kaalipiirakka%20Eestil%C3%A4isitt%C3%A4in/ 

Intialaisittain:

https://vegeviettelys.fi/intialainen-kaali-kikhernefoogath/

Ja kolmen viikon kaalisalaatti

https://www.sweetfoodomine.com/reseptit/kolmen-viikon-kaalisalaatti/

Veriappelsiini-lehtikaalisalaatti:

https://www.k-ruoka.fi/reseptit/veriappelsiini-lehtikaalisalaatti


Tässä on linkki reseptiin, joka testattiin Mairen Delicious - ryhmän juuresillassa 11.9.2023.
Maa-artisokka, palsternakka ja juuriselleri olivat illan juurekset.
https://www.valio.fi/reseptit/palsternakkasosekeitto/