Ti 29.4.2025 klo 17-19 
Lankojen luonnonvärjäys ja kehräys

Ebban ja Annin järjestämä ilta oli kurkistus kahteen perustavanlaatuiseen kädentaitoon:  kehräämiseen ja värjäämiseen. Yhteistä niille on, että tavoitteena ei ole edetä nopeasti ja saada valmista yhdessä illassa vaan paneutua asioihin, edetä hitaasti ja kehittyä vähitellen omassa tahdissa. 

Ebba innostui lankojen luonnonvärjäyksestä helmikuussa 2024, kun hän osallistui Hämeenlinnan marttojen iltaan, jonka veti meille tuttu PunosPirjo. Ebba tunsi harrastuksen heti omakseen ja nyt hän on vuoden verran värjännyt lankoja periaatteenaan, että sitä mitä ei voi syödä sillä voi värjätä. Värjätä voi mm. hedelmien- ja sipulinkuorilla ja kahvinporoilla. Ebba kertoi nauraen ostaneensa kerran kaupasta pelkkiä punasipulin kuoria, koska niitä pitää olla 50 g yhtä värjäyskertaa varten. Ensi kesänä hän aikoo perehtyä vielä syvemmin kasvivärjäykseen.  Ebban mukaan harrastus on hidas, mutta antoisa. Siinä on monta tarkkuutta vaativaa työvaihetta ja värjäysmateriaalin keruuta. Lopputulos on aina iloinen yllätys. Värit ovat pehmeitä, luonnonmukaisia ja sopivat hyvin yhteen.  

Anni tuli pirtille kauniin pystysuoran hollantilaisen  rukkinsa kera ja kertoi tutustuneensa kehräämiseen jo 30 vuotta sitten saatuaan rukin lahjaksi mieheltään perheen asuessa Mainessa USA:ssa. Suomeen paluunsa jälkeen kehräämisestä on tullut Annille intohimo ja yhteistyössä muiden harrastajien ja kuidun tuottajien kanssa hän on päässyt aivan uudelle tasolle. Anni  yllätti meidät kertomalla, että kehrätä voi myös pelkällä värttinällä. Värttinäkehräys on tällä hetkellä suuressa suosiossa ja myös nuoret ovat siitä kiinnostuneet. Anni kehräsi lankaa myös rukilla ja karstasi merinovillaa. Myös me osallistujat pääsimme kokeilemaan eri työvaiheita. Anni kannusti ja korosti, että kuka vain voi oppia kehräämään. Työ alkaa sujua, kun kärsivällisesti yrittää ja luottaa sormituntumaan. Parhaimmillaan kehräys on meditatiivista.  

Kun kaksi innostunutta marttaa pääsee kertomaan harrastuksistaan kaksituntinen hurahtaa hetkessä. Sekä Ebba että Anni kertoivat, että tietoa löytyy paljon eri harrastajien nettisivuilta ja alkuun pääsee tutustumalla mm. Youtuben tarjontaan. 

Kiitos Ebba ja Anni - ihanat ja innostuneet kädentaitajamme!